Bemutatkozott a nagyközönségnek a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán bébije | Európai KalandoZOO
www.kalandozoo.hu
Főoldal Hírek Hírlevél Fotóalbum Kapcsolat Linkek
  

Főoldal > Hírek > Bemutatkozott a nagyközönségnek a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán bébije


Bemutatkozott a nagyközönségnek a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán bébije
2016. szeptember 28. - 1591 olvasás


A kicsi 100 napi vemhesség után, augusztus 26-án született s bár anyja nevelte, a kicsi 3 hetes korában az anya állatnak elapadt a teje, ezért egy gondozó nõ vállalta át a ritka színváltozatú kölyök nevelését.

Bemutatkozott a nagyközönségnek a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán bébije
A jelenleg 5 hetes kis állat szépen gyarapodik, naponta átlagosan 70-100grammal, s a jelenlegi súlya 2800g. Gondozója, Herlicska Anikó, aki már több oroszlánt is felnevelt, jelenleg naponta hatszor eteti, alkalmanként 50ml kutyatej pótló tápszerrel s mellette csukamájolajat és bélflóra pótlót is ad a kicsinek.

Mivel a kis állat érdekét az szolgálja, hogy minél kevesebb emberi hatás érje, ezért a gondozó is csupán az etetés idõszakában érintkezik a kölyökkel. Az apróság eddig egy látogatóktól elzárt helyen élt, holnaptól azonban a Viktória ház lesz az új otthona, ahol egy üvegablakon keresztül a látogatók is végigkísérhetik a cseperedését, s megleshetik, hogy játszik vagy táplálkozik a ritka nagymacska.

A kis oroszlánhölgynek még nincs neve, a kifutója mellett elhelyezett ládába várják majd a javaslatokat a gondozók.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehér oroszlán pár. A holland származású hím állat, Inkosi és társa a cseh Binti eleinte normál színezetû fajtársaikkal éltek közös csapatban, majd idén külön kifutóba kerültek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülõpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak s csupán Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtõzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fû jellemzi.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai õslakosok tisztelték õket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élõhelyük, Timbavati azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

A ritka ragadozókról elõször 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) címû könyv megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ létezésükrõl, ettõl kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentõsen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élõ egyedet. Napjainkban, állatkertben és rezervátumokban élõ állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat s most már utóduk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.


Ezeket már olvasta?

Veszélyben a pécsi állatkert
2020. április 20.
Világszerte nagyon nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek, melyekne...

Mi lett a márciusban született budapesti óriásvidra kölykökkel?
2020. április 11.
A Budapesti Állatkert 2020. március 27-én adta hírül, hogy megszül...

Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben
2020. április 9.
A cívisvárosi intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírr...

Bezárták a hongkongi állatkertet és a pandák rögtön párosodni kezdtek
2020. április 8.
Tíz évnyi sikertelen próbálkozás után, végre maguktól párosodot...

Koronavírusos a bronxi állatkert tigrise
2020. április 5.
A New York-i bronxi állatkert négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta ...

Támogatójegyeket árusít a Nyíregyházi Állatpark
2020. április 4.
Az ország vidéki állatkertjei is nehéz helyzetbe kerültek a járvá...

Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban
2020. április 2.
Az, hogy a veszélyhelyzet alatt sem állt le az élet a Szegedi Vadaspa...

Önállósodnak a miskolci kenguruk
2020. április 1.
Ugyan a Miskolci Állatkert is zárva tart jelenleg, a cukiságfaktort n...Főoldal | Hírek | Hírlevél | Fotóalbum | Kapcsolat | Linkek