Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark vörös óriáskenguru bébijei! | Európai KalandoZOO
www.kalandozoo.hu
Főoldal Hírek Hírlevél Fotóalbum Kapcsolat Linkek
  

Főoldal > Hírek > Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark vörös óriáskenguru bébijei!


Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark vörös óriáskenguru bébijei!
2017. május 30. - 812 olvasás


Az erszénybõl kikandikáló 3.5 hónapos kölykökkel együtt, már 7 tagot számlál az országban csak itt látható csapat.

Kenguru született Nyíregyházán
A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s természetesen, Ausztrália területén a dingók, emuk, kakaduk és kacagójancsik mellett, a kontinens legikonikusabb lakói, a kenguruk is láthatók.

A régebb óta tartott kis méretû benett-kenguruk mellett, a park 3 éve már vörös óriáskengurukat is bemutat. A tenyészcsapat igen csak jól érzi magát, hiszen az eddig 1 ivarérett hímet és 4 nõstényt számláló csapatban ebben az esztendõben 2 anyának is született kölyke.

Valamennyi kenguru faj jellemzõje, hogy az utód roppant fejletlenül jön a világra, szinte embrionális állapotú, szõrtelen s mindössze 0.75 grammos. Hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születés után az apróság, viszonylag erõs mellsõ lábaival mászni kezd anyja szõrén a biztonságot nyújtó erszény felé. Ahogy eléri azt, a 4 csecsbimbó közül választ magának egyet, és azt bekapva állkapcsa közé szorítja. Az elkövetkezõ 70 napban úgy csüng rajta, mintha hozzá nõtt volna.

150 naposan a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnõttekre s fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több idõt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni még kb. 3-4 hónapig. A Nyíregyházi Állatparkban a héten már a szerencsésebb vendégek láthatják a kb. 3.5 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényébõl kikandikálva lesik a külvilágot.

A vörös óriáskenguru (Macropus rufus)- mely a világ legnagyobb ma élõ erszényes állata-tudományos neve vörös nagylábút jelent, hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nõstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegû is lehet. Tápláléka általában igen alacsony tápértékû fûfélékbõl áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.
Az Ausztrália ikonikus állata belsõ, vízben szegény területein élõ emlõs s táplálékban gazdag idõpontban akár 100 egyedbõl álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

Fotó: Révészné Petró Zsuzsa / Nyíregyházi Állatpark


Ezeket már olvasta?

Veszélyben a pécsi állatkert
2020. április 20.
Világszerte nagyon nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek, melyekne...

Mi lett a márciusban született budapesti óriásvidra kölykökkel?
2020. április 11.
A Budapesti Állatkert 2020. március 27-én adta hírül, hogy megszül...

Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben
2020. április 9.
A cívisvárosi intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírr...

Bezárták a hongkongi állatkertet és a pandák rögtön párosodni kezdtek
2020. április 8.
Tíz évnyi sikertelen próbálkozás után, végre maguktól párosodot...

Koronavírusos a bronxi állatkert tigrise
2020. április 5.
A New York-i bronxi állatkert négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta ...

Támogatójegyeket árusít a Nyíregyházi Állatpark
2020. április 4.
Az ország vidéki állatkertjei is nehéz helyzetbe kerültek a járvá...

Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban
2020. április 2.
Az, hogy a veszélyhelyzet alatt sem állt le az élet a Szegedi Vadaspa...

Önállósodnak a miskolci kenguruk
2020. április 1.
Ugyan a Miskolci Állatkert is zárva tart jelenleg, a cukiságfaktort n...



Főoldal | Hírek | Hírlevél | Fotóalbum | Kapcsolat | Linkek